Vår historia

Västerbottens enda charkuteri har i över 100 år förvaltat den norrländska mattraditionen och entreprenörsandan. Vår historia börjar redan under senare delen av 1860-talet med riksdagsbeslutet om att sammanbinda hela vårt avlånga land med en järnväg. Och när järnvägen 1894 kom till byn Bastuträsk fick bonden Jonas Holmlund från Valliden en idé. Han visste att rallarna hade svårt att få tag på kött, så han köpte en tjur för 50 kronor och ledde den till Bastuträsk där den slaktades och köttet såldes.

Kommersen gick bra och 1895 ansökte han hos länsstyrelsen om att få idka handel med produkter från nötkreatur och svin. En kompanjon anslöt sig och företaget Holmlund & Lundkvist var fött. Det byggdes slakteri och produktionslokal och så småningom butik och hyreshus för de anställda. När Lundkvist lämnade företaget på 1920-talet blev charkuteriet ett renodlat familjeföretag. Och Holmlunds korv blev vida känd. Vid storhetstiden i slutet av 50-talet arbetade upp emot 50 personer i företaget.

Familjen Holmlund drev verksamheten fram till 1979 då företaget såldes. Sedan följde ett antal olika ägarkonstellationer och slutligen beslut om att flytta fabriken in till Skellefteå. Men personalen från Bastuträsk fick man inte med sig och företaget försattes 1995 i konkurs, bara några månader efter flytten. Efter två rekonstruktioner avslutades epoken med det anrika namnet Holmlunds.

Men korvens goda rykte överlevde. En ny ägare såg möjligheterna och återupplivade företaget under namnet Topp Chark. Man flyttade tillbaka till Bastuträsk, där man åter fick tillgång till flera generationers erfarenhet och kunskap i branschen.

Även idag är företaget präglat av den charkuterikultur som finns på orten. Efter en period av dåliga tider har ett nytt sällskap västerbottniska matentusiaster tagit vid och driver Bastuträsk Charkuteri AB, som företaget i dag heter, med stark tro på att förena gammalt hantverk med förädlade recept och moderna tillverkningsmetoder. Under vårt varumärke Topp Chark hittar du klassiska produkter med få tillsatser, men med ett stort knippe matlust. Vi har behållit småskaligheten och är noga med kvalitén i alla steg. Du ska veta vad du får, och kunna äta med gott samvete. Precis som på bonden Holmlunds tid.